Met deze tips voorkom je fysieke klachten bij het gebruik van elektronische apparaten

Deel dit artikel

,

Een groot deel van de bevolking gebruikt dagelijks langdurig elektronische apparaten. De meeste mensen gebruiken de apparaten natuurlijk voor hun werk, maar gelijktijdig gebruik je het waarschijnlijk ook voor je hobby of om bijvoorbeeld online informatie op te zoeken. Het werken op elektronische apparaten is niet meer weg te denken uit onze samenleving, maar tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat ze ook verschillende klachten met zich mee kunnen brengen. 

Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, nekpijn en natuurlijk ook pijnlijke ogen. Ongetwijfeld heb je zelf ook weleens met fysieke klachten te maken gehad. We gaven al aan dat het gebruik van elektronische apparaten noodzakelijk is, maar het is wel raadzaam om ze slim te gebruiken. Je moet immers zuinig zijn op je eigen lichaam.

Werk afwisselen
Heb je werkdagen die acht uur duren of soms zelfs nog langer? Dan is het niet verstandig om de gehele periode achter een elektronisch apparaat te zitten. Ook niet wanneer je zo nu en dan korte pauzes neemt. Alles wijst erop dat dit hartstikke slecht voor je is.
Om die reden is het verstandig om verschillende soorten werkzaamheden af te wisselen. Dit is overigens ook een stuk beter voor je concentratie, want de mens is geen robot. Langdurig repetitieve handelingen verrichten, vindt vrijwel niemand leuk.
Ben je actief als zelfstandige ondernemer? Je kunt dan bijvoorbeeld ook de keuze maken om bepaalde werkzaamheden uit handen te geven, zoals het laten managen van de cloud hosting door Proserve.nl. Dan laat je de complexe zaken aan experts over en kun jij je bezighouden met andere werkzaamheden.

Regelmatig ontspanningsoefeningen doen
Stress is natuurlijk slecht voor je mentale gezondheid. Het heeft een impact op je concentratie en zorgt voor drukte in je hoofd. Gelijktijdig zorgt stress ook voor strakkere spieren en dat brengt weer spierpijn met zich mee.
In combinatie met het gebruik van elektronische apparaten is dit allemaal niet heel goed voor je lichaam. En veel mensen ervaren de meeste stress tijdens het werk. Wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met strakke deadlines.
Met ontspanningsoefeningen kun je je stressniveau verlagen. Denk bijvoorbeeld aan meditatie en bepaalde ademhalingstechnieken. Op internet vind je daar veel leerzame filmpjes over.

Korte en actieve pauzes
Het is sowieso niet verstandig om langer dan twee uur naar een scherm te kijken. Het is raadzaam om na maximaal twee uur pauzes in te lassen. Dit hoeven natuurlijk geen lange pauzes te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een paar minuten even naar buiten kijken. Of strek je even uit of ga even kort een frisse neus halen. Je zal merken dat dit beter is voor je fysieke gezondheid, maar tegelijkertijd ook voor je concentratievermogen in het algemeen.
Ben je het type dat toch geneigd is om door te werken en let je vaak niet goed op de tijd? Dan kun je een collega inschakelen of bijvoorbeeld slimme software installeren.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden